Adriatic-Route for Thematic Tourism
bselenhritsq
Amantia 0 5 0 0

Amantia

  • 826 Views

Ne komunen e Sevasterit eshte fshati Ploçe ku eshte gjendur nje nga kullat me te lashta me rendesi te madhe arkeologjike dhe historike.Qyteti i lashte i Amantias eshte gjendur ne renojat e vjetra te fshatit Ploçe. U gjend ne funde te shekullit te V para Krishtit.Akropoli i Amantias ka qene i fortifikuar me nje perimeter prej 2200 metra. Qyteti ka qene ekzaktesisht ne shpate dha ka pate nje siperfawe prej 15 Ha. Ne shekullin e III para Krishtit Amantia ka qene qendra ekonomike,politike dhe kulturore e komunave te Koinoni, Mathosanaj, Çerje dhe Hadera me nje rol strategjik.Amantia ka qene pjese e bashkimit epirian deri ne vitin 230 para Krishtit. Pas shkeputjes ajo filloj te prodhoj monedhen e saj me emrin Amantia e cila qarkulloj brenda dhe jashte teritorit te komunes se saj.Pasi Romaket e pushtuan ajo ruajti autonomine e saj ne rugen ndermjet Apollonise dhe Epirit. Pervec mureve te akropolit dhe hyrjeve,eshte zbuluar dhe stadiumi i Amantia,tempulli I Aferdites dhe gjurmet e nje teatri. Ne vemendjen e rikerkimeve ka qene stadiumi me 3000 vende ku po organizoheshin lojrat(gara,mundje, dhe box). Shkallet jane ne forme petali dhe nje piste ne mes.
Authority: Vlora
Source: Regional Council of Vlora

Amantia, 8.0 out of 8 based on 1 rating

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adriatic-Route for Thematic Tourism